keskiviikko 9. huhtikuuta 2014

Lampun vaihdon sietämätön helppous

Allekirjoittaneella tuntuu olevan ihan liikaa aikaa tähän. Parempi puolisko töissä ja itse vietän a-luokan talvilomaa kotona, yksin.

Huomasin keskustelun liittyen xenon valoihin ja varsinkin niiden polttimoiden vaihtoon. Joku ihmetteli suureen ääneen sitä että se polttimo maksaa, sen vaihtaminen maksaa ja miksi asentajalla oli suojalasit päässä ja hanskat kädessä. Huomion arvoista oli että se aiheutti naurua että asentaja käytti suojalaseja ja hanskoja. Hyvä siinä on naureskella vieressä ...tana.

Pitää siis tähänkin tarttua ja avata asiaa hieman täältä "toiselta" puolelta.

Xenon valot ovat verrattain uusi keksintö. Siksi ne maksaa rahaa. Halogeenikin oli joskus uusi ja se oli silloin kallis verrattuna hehkulamppuun. Mitä enemmän niitä ostetaan, sitä vähemmän ne maksaa. Jo ihan muutaman vuoden aikana xenon polttimon hinta oli ensin melkein 200€ ja tänä päivänä se sama tuikku maksaa noin 50€. 

Jos kerran ostit auton missä on ne valot, niin älä valita. Ovat kuitenkin sinunkin (kuten minunkin) mielestä hyvät valot.

Ne hanskat ja suojalasit... Tämä irvileuka oli sitä mieltä että siksi se lampun vaihto maksaa kun pitää oikein suojavarusteet pukea. 

Xenon polttimon sisällä on korkeassa paineessa olevaa kaasua, jos lasi menee rikki niin sirpaleita on koko maailma täysi. Jokainen joka joskus pienenä on rikkonut loisteputken tietää kuinka kauhean kiva ääni siitä kuuluu, kun paineenalainen kaasu purkautuu.
Jos ei lampunvaihtajalla ole suojavarusteita ja jotain sattuu, niin kyseinen puupää ei saa sairausajalta korvausta, koska on omaa huolimattomuuttaan edesauttanut tapaturman syntyä. Samalla logiikalla voisi kysyä että miksi laivassa on pelastuslautat, ei se ennenkään ole uponnut. 

Jos ei itsellä ole työkaluja, aikaa tai taitoa vaihtaa palanutta lamppua, niin silloin siitä pitää maksaa jollekin joka sen tekee. 

Siihen tämä maailma perustuu, yhdellä on tarve, toinen osaa sen täyttää ja raha vaihdetaan palveluun. 
Yleensä raha. 
Joissain ammateissa kuulemma voi törmätä muihinkin vaihdon välineisiin, mutta näissä hommissa se on hieman harvinaisempaa ja joutuu tyytymään rahaan.

PS. Vaikka autonvalmistaja tai korjaamo ei antaisi muuta kuin vuoden takuun, niin esimerkiksi Philipsin xenon polttimoissa on kahden vuoden takuu.

2 kommenttia:

  1. Niitä hyviä kysymyksiä, ehdotuksia, palautetta otetaan ilolla vastaan. Ei tämä yksinpuhelu niin mukavaa ole, luulee vielä että olisi oikeassa :D

    VastaaPoista
  2. Kat Suri (ent. Mek Aanikko)10. huhtikuuta 2014 klo 9.08

    Kannattaa niitä hanskoja ja laseja pitää ihan noiden uudempien halogeenilamppujenkin vaihdossa, sitä tehoahan niihin lisätään lisäämällä painetta lampun sisään jolloin lanka ei katkea vaikka palaisi vähän kirkkaampanakin. Joku jos jostain löytäisi vaan dataa että paljonko sitä painetta niissä on niin itseänikin kiinnostaisi, liekkö kuitenkaan xenon-lamppujen 30 barin tasoa?

    VastaaPoista